Gerecycled Aluminium
Onder impuls van duurzaamheid, ecologie en circulaire economie krijgen we de laatste jaren steeds meer gerecycleerd aluminium op de markt. Het is geweten dat het Zink- en Kopergehalte in deze recyclage- legeringen veel hoger ligt dan bij primair aluminium.
Ook wordt de verhouding van 1 : 1 bij deze elementen vaak niet meer gehandhaafd.
Tijdens de chemische voorbehandeling, vóór het poedercoaten, zijn dit nu juist de factoren die “storend” kunnen zijn om een kwalitatief basisproduct te bekomen dat geschikt is om te poederlakken. Zink en Koper gaan tijdens het beitsproces oplossen in de bad vloeistof en vormen een neerslag op het aluminium oppervlak dat zeer moeilijk afspoelbaar is. De restanten van deze neerslag zijn uiteraard zeer nadelig voor de uiteindelijke corrosieweerstand van het gelakte eindproduct.
Het testen d.m.v. de AASS (Acetic Acid Salt Spray) volgens ISO9227, geeft duidelijk het verschil in corrosieweerstand weer na 1000 hr tussen primair en gerecycleerd aluminium.
Een uitgebreide testreeks van diverse aluminium profielstukjes (uit éénzelfde kozijnprofiel) werden chemisch voorbehandeld met PreDura en vergeleken met dezelfde profielstukjes die werden voorbehandeld volgens een conventionele voorbehandeling.
Alle panelen werden met dezelfde poederlak gecoat in éénzelfde ovenbatch.
Na de AASS tot 3000 hr blijkt dat PreDura nog steeds voldoet aan de geldende normen.
Eenzelfde testreeks met monsters uit gerecycleerd aluminium werd eveneens vergeleken na PreDura en conventioneel. Hieruit bleek dat het PreDura systeem zelfs betere resultaten gaf dan de conventionele chemische voorbehandeling
Alle onderzoeksresultaten mbt de corrosietesten werden ook bevestigd door het onafhankelijke labaratorium IFO
Download hier het rapport na 1000 uur
Download hier het rapport na 3000 uur
Onderstaande cijfers zijn berekend op basis van een jaarlijkse productiehoeveelheid van 200.000 m²
Vermits de procestemperaturen bij het PreDura systeem veel lager liggen en het aantal fasen van deze voorbehandeling beperkter zijn in vergelijking met de conventionele systemen betekent dit een energiebesparing die overeenkomt met het jaarlijks energieverbruik van 8 huishoudens van 3 à 4 personen.
De spoelfasen bij PreDura zijn ook beperkt in vergelijking met het klassiek voorbehandelen. De waterbesparing komt hierdoor overeen met het jaarlijks waterverbruik van 11 huishoudens van 3 à 4 personen.
Doordat de beitsfase bij het PreDura systeem wegvalt betekent dit een aanzienlijke beperking van afvalwater met slib van 30 Ton (= 1 volle tankwagen)
PreDura verbruikt jaarlijks 1500 kg minder chemicaliën dan het conventionele systeem.
Door het gebruik van PreDura kan de uitstoot van CO2 verminderd worden met een hoeveelheid die overeenkomt met de uitstoot van een gemiddelde Europese benzinewagen die 101.000 km rijdt. De bespaarde hoeveelheid CO2 komt tevens overeen met het planten van 692 bomen.
De gebruikte chemicaliën met PreDura zijn van veel minder gevarensymbolen voorzien dan de chemicaliën die nodig zijn bij de conventionele systemen. Dit maakt PreDura duurzamer in gebruik op de werkvloer aangezien dit de arbeidsveiligheid ten goede komt.